Azerice Günler, Aylar ve Mevsimler

Azerbaycan’ın resmi dili Azericeyi öğreniyorsanız en başta öğrenmeniz gereken konulardan biri de Azerice haftanın günlerinin, ayların ve mevsimlerin nasıl ifade edildiğidir. Bu konu hem Azerbaycan dilinde plan yapmanızı, hava durumunu okumanızı ve kelimeleri cümle içerisinde kullanmanızı kolaylaştıracak hem de Azerice ve Türkçe dilleri arasındaki kelime farklılıklarını görmenizi sağlayacaktır. Tüm bunları keşfetmek için okumaya devam edin. 

🤫 Küçük bir ipucu: Azericenin Türkçe dışında Almanca, İngilizce ve diğer birçok dille kelime ve cümle benzerlik ve farklılıklarını görmek için uTalk uygulamasında ayarlar kısmında Uygulama Dili’ni dilediğiniz dilde değiştirmeyi unutmayın.

İçindekiler:

  • Azerice Aylar 
  • Azerice Günler
  • Azerice Mevsimler 
  • Bonus: Azerice Zaman İfadeleri 

Azerice Aylar

Azerbaycan’ın resmi dili olan Azerice Türk dilleri ailesinin Batı Oğuz koluna aittir. Aynı dil ailesine ait olduklarından dolayı Türkçeyle birçok benzerlikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Azerice Türkiye Türkçesine en çok benzeyen dillerden biriyken, Kırım Tatarcası diliyle de yüksek oranda karşılıklı anlaşılırlık göstermektedir. 

Türkçede olduğu gibi Azericede de ‘ay’ kelimesi ay şeklinde yazılmakta ve okunmaktadır. 

TürkçeAzerice 
Ocak Yanvar
ŞubatFevral 
Mart Mart
NisanAprel
Mayıs May 
Haziran İyun
Temmuz İyul
Ağustos Avqust 
Eylül Sentyabr
Ekim Oktyabr
Kasım Noyabr
Aralık Dekabr

Örnek cümle: Yanvar ayı qışın ilk ayıdır. 

Sizin de tahmin ettiğiniz üzere cümlenin Türkçe çeviri ise: Ocak ayı kışın ilk ayıdır.

Azerice Günler 

Peki ya haftanın günleri? İşte şimdi Türkçe diliyle benzerliklerini daha fazla örnek ile görebileceksiniz. Tabi bazı farklılıklardan dolayı da biraz kafanız karışabilir. 🙈

İlk olarak ‘hafta’ kelimesi Azerice həftə şeklinde yazılmakta ve ‘hefte’ şeklinde okunmaktadır. Kelimenin içerisinde her alan ‘ə’ harfinin açık ‘e’ sesini göstermektedir ve telaffuzu Türkiye Türkçesindeki ‘e’ harfine yakınlık gösterir.

TürkçeAzerice
Pazartesi Bazar ertəsi 
Salı Çərşənbə axşamı
Çarşamba Çərşənbə
Perşembe Cümə axşamı
Cuma Cümə
Cumartesi Şənbə
Pazar Bazar 

Örnek cümle: Bu gün çərşənbədir. 

Tabloda gördüğünüz gibi Azerice ve Türkçe dillerinde haftanın günleri birçok benzerlik göstermektedir. Burada hali hazırda Türkçe bilip Azerbaycanca öğrenmek isteyenler için kafa karıştırıcı unsur Salı ve Perşembe günleri olabilir. Bu günler kendisinden bir sonraki gelen günün ‘akşamı’ şeklinde ifade edilmektedir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise, her ne kadar Şənbə ve Perşembe kelimelerini birbirine yakınlık gösterse de Azerice ‘Şənbə’ Cumartesi günü anlamına geldiğidir. 🤯

Azerice Mevsimler 

Yeterince kafalar karıştığına göre Azerice mevsimlerin nasıl ifade edildiğini birlikte öğrenebiliriz.

TürkçeAzerice
İlkbaharYaz
YazYay
SonbaharPayız
Kış Qış 

Azerice konuşan bir arkadaşınızla bir plan yapmadan önce Türkiye Türkçesindeki ‘Yaz’ı unutun! Azerbaycanca da aynı şekilde telaffuz edilen ‘Yaz’ ilkbahar demektir. uTalk Ailesi olarak yanlış bir mevsim için plan yapmamanızı diliyoruz. 😂

Bonus: Azerice Zaman İfadeleri 

Son olarak uTalk Ailesinden Azerice öğrenenlere bir bonus! Bir olayın ne zaman gerçekleştiğini belirtmek istiyorsanız aşağıda yararlı bulabileceğiniz birkaç kelimeyi daha görebilirsiniz. 

TürkçeAzericeNotlar
GündüzGündüzTürkçedeki gibi okunur.
GeceGecəTürkçe okunuşuna çok benzerdir. ‘Ə’ harfi Türkçedeki ‘e’ harfinin okunuşuyla benzerlik gösterir. 
HaftaHəftəTürkçe okunuşuna çok benzerdir. ‘Ə’ harfi Türkçedeki ‘e’ harfinin okunuşuyla benzerlik gösterir. 
AyAyTürkçedeki gibi okunur.
Yıl İlTürkçedeki gibi okunur.
Evvelki günSırağagünTürkçedeki gibi okunur.
DünDünənTürkçede ‘dünen’ şeklinde okunur.  ‘Ə’ harfi Türkçedeki ‘e’ harfinin okunuşuyla benzerlik gösterir. 
BugünBu günTürkçedeki gibi okunur. Fakat kelime ayrı yazılır. 
YarınSabahTürkçedeki gibi okunur. Fakat anlamı farklılık gösterir. 
Öbür günBirisigünTürkçedeki gibi okunur.
SabahSəhərTürkçedeki ‘seher’ kelimesinin telaffuzuna yakındır.  ‘Ə’ harfi Türkçedeki ‘e’ harfinin okunuşuyla benzerlik gösterir. 
Öğleden sonraGünortaTürkçedeki gibi okunur.
AkşamAxşam Türkçede ‘ahşam’ şeklinde okunur. Azericede ‘x’ harfi Türkçedeki ‘h’ sesiyle benzerlik gösterir. 

🤓 Bilginizi test edin! Aşağıdaki Azerice yazılmış cümlenin Türkçe karşılığı nedir? ‘İyulun 9-u çərşənbə axşamı səhər görüşək.’

Türkçe ve Azerbaycan alfabesinde bulunan farklılıklardan dolayı her ne kadar bazı kelimeler okunuşları açısından benzerlik göstersede en doğru telaffuzu öğrenmek için uTalk uygulamasında ilk olarak ‘Alfabe’ sonrasında ise ‘Takvim’ konularına göz atmanızı öneririz. 

Azerbaycan dili hakkında daha fazla bilgi edinmek ve 60 farklı konuda kullanışlı kelime ve cümleleri doğru telaffuzlarıyla öğrenmek için linke tıklamayı unutmayın.

Azerice haftanın günleri, aylar ve mevsimlerin nasıl söylendiğini öğrenmek hoşunuza gitti mi? Bizimle paylaşın! 

Leave a Comment