Fransızca Haftanın Günleri, Aylar, Mevsimler ve Bunların Kısaltmaları ve Türkçe Karşılıkları

Fransızcada haftanın günlerinin, ayların ve mevsimlerin nasıl söylendiğini biliyor musunuz? Peki ya günlerin ve ayların kısaltmalarını? Hemen panik yapmayın, bu kısa blog yazısıyla birlikte hepsi hakkında bir fikir edinecek aynı zamanda Türkçe ile ne gibi benzerlikler ve(ya) farklılıklar taşıdığını göreceksiniz.

Fransızcada haftanın günleri nasıl yazılır ve nasıl okunur?

PazartesiLundi (lan-di)
SalıMardi (mar-di)
ÇarşambaMercredi (mer-krö-di)
PerşembeJeudi (jö-di)
CumaVendredi (von-dre-di)
CumartesiSamedi (sam-di)
PazarDimanche (di-manş) 

Pazar günü, Dimanche, dışında diğer günler -di ekiyle bitmektedir. Pazar gününün rahatlama günü olduğunu düşünerek diğerlerinden farklı olarak bugünün -di eki ile bitmedigini aklınızda tutabilirsiniz. 

Fransızca kökenlerini birçok Latince kelimeden almaktadır. Lundi adını ‘Ay’dan, diğer günler ise çeşitli Roma tanrılarından (ve onların adını taşıyan gezegenlerden) esinlenerek almıştır. 

lundimardimercredijeudivendredi
AyMarsMerkürJüpiterVenüs

🚨Fransızcada tüm günler ‘le’ artikeline sahiptir. Fakat bu artikele cümle içerisinde yer verilirse eylemin belirtilen günde her zaman tekrar edildiği anlamını verecektir.

Örneğin: Le dimanche, nous mangeons des Hamburgers.       

  Her pazar hamburger yeriz. 

Fransızca bir websitesiyle karşı karşıyasınız ya da online veya offline’da Fransızca bir takvim görüyorsanız, haftanın günlerinin aşağıda yer alan kısaltmalarıyla da karşılaşmanız oldukça muhtemel:

Pzt.Sal.Çar.Per.Cum.Cmt.Paz.
lun.mar.mer.jeu.ven.sam.dim.

🚨Bir başka dikkat edilecek ve Türkçeyle sıklıkla karıştırılan unsur haftanın günlerinin küçük harfle mi büyük harfle mi yazılması gerektiğidir. 

Türkçede sadece spesifik bir tarih belirten günler büyük harfle yazılır. 

Örneğin: 31 Aralık 2023 Pazar.  

Fakat Fransızcada haftanın günleri cümlenin başında yer almadığı takdirde her zamanda küçük harflerle ifade edilir. 

Örneğin: le dimanche 31 décembre

Fransızcada aylar nasıl yazılır? Türkçede nasıl okunur? Nelere dikkat edilmeli? Türkçe ve Fransızcada ne gibi benzerlikler bulunuyor?

OcakJanvier (jan-vi-ye)
Şubat Février (fev-ri-e)
MartMars (mars)
NisanAvril (Av-ril)
Mayıs Mai (me)
HaziranJuin (ju-an)
Temmuz Juillet (jü-iy-ye)
AğustosAoût (ut)
EylülSeptembre (sep-tamb-r)
EkimOctobre (ok-tob-r)
KasımNovembre (nov-amb-r)
AralıkDécembre (de-samb-r)

Haftanın günlerinde olduğu gibi Fransızcada ayları yazarken de küçük harf kullanmalısınız. 

Örneğin: le 13 juin 

🚨Fransızcada tarih belirtirken her zaman ‘le + sayı + ay’ formülü izlenmelidir. 

Fransızca ayların kısaltmaları ise aşağıdaki gibi belirtmektedir: 

ocajanv.
şubfévr.
marmars
nisavr.
maymai
hazjuin
temjuil.
ağuaoût
eylsept.
ekioct.
kasnov.
aradéc.

Türkçede ay kısaltmaları o ayın ilk 3 harfiyle gösterildiği gibi Fransızcada da durum benzerdir; ayların kısaltmaları kelimenin ilk 3 veya 4 harfiyle gösterilir ve sonuna nokta konulur. 

🚨Mars, mai, juin, ve août ayları zaten kısa oldukları ve 3 veya 4 harften oluştukları için aynı bırakılır ve kısaltma yapılmadığı için sonuna nokta konulmaz. 

Eğer siz de birçok öğrenci gibi ekim ve kasım aylarının Fransızca çevirilerini birbirleriyle karıştırıyorsanız, ilkokullarda öğretilen bir ipucu olan ‘S-O-N’, Septembre, Octobre ve Novembre kelimelerinin ilk harfinden oluşan ve aynı zamanda yılın son aylarını belirten bu kısaltmayı aklınızda tutarak ayların isimlerini ve sıralamasını hatırlamaya çalışabilirsiniz. 

Fransızca haftanın günleri ve aylarını hatta ikisinin de kısaltmalarını öğrendik. Peki, son olarak Fransızca mevsimler nasıl söylenir?

Fransızca mevsimler nasıl yazılır ve okunur? 

ilkbaharyazsonbaharkış
printempsétéautomnehiver
ilkbaharprintemps (pren-tam)
yazété (e-te)
sonbaharautomne (o-ton)
kışhiver (i-ver)

Fransızcada mevsimler Türkçede olduğu gibi küçük harfle yazılır. Bir akılda bulundurulması gereken unsur ise mevsimlerin artikelleridir. 

🚨Fransızcada sesli harf (a ,e, i, o, u)  ile başlayan kelimeler ve buna ek olarak kelimenin başında yer alıyorsa telaffuz edilmeyen ‘h’ harfinin önüne l’ artikeli getirilir. Sadece ilkbahar anlamına gelen ‘printemps’ kelimesinin le artikeli vardır.

Örneğin: l’été, l’hiver, l’automne

uTalk ile Fransızca ayları, haftanın günlerini ve mevsimleri öğrenin

Fransızca hafta günlerinin, ayların ve mevsimlerin nasıl okunduğunu, ifade edildiğini öğrenmek için uTalk uygulamamızda ‘Takvim’ konu başlığına göz atabilir ve birbirinden farklı 5 oyunu oynayarak bu kelimeleri eğlenerek öğrenebilir ve telaffuzunuz üzerinde çalışabilirsiniz. Hemen öğrenmeye başlamak için linke tıklamayı unutmayın 👉 https://utalk.com/store/french

Leave a Comment